Szerémségi borvacsora
A Szerémség a Római Birodalomban Sirmium néven a Pannónia provincia része volt. A rómaiak Itálián kívül itt telepítettek először szőlőt. A Szerémség a Bizánccal vívott váltakozó sikerű csatározások után a 12. században került Magyarországhoz. A Magyar Királyság legnagyobb és legfontosabb, messze földön híres bortermő vidéke volt. A török hódoltság alatt jórészt elnéptelenedett. / Ekkor vette át szerepét a többi, elsősorban a Tokaji borvidék./ A hódoltság korában szerbek és horvátok, a török kiűzése után németek, szlovákok, csehek, ukránok, albánok és természetesen magyarok népesítették be a vidéket. A Trianon előtt már ismét virágzó, gazdag kultúrájú, vegyes lakosságú Szerémséget Bácskával együtt a mesterségesen kreált, azóta sok darabra szakadt Szerb-horvát Királysághoz csatolták. A számos nehézség, etnikai tisztogatás, háború, szerb betelepülés ellenére még sok magyar honfitársunk él e vidékeken, akiket most még "Schengen" is elválaszt tőlünk. A Horgos-Palicsi borvidék közepén, Királyhalmán született Maurer Oszkár honfitársunk felélesztője és továbbvivője e nagy múltú szerémségi magyar borkultúrának. Pincészete Bácskában, Hajdújáráson van, de a szőlőültetvények java része a Szerémségben találhatók. A 80-100 éves tőkék mellett új telepítésűek is vannak. Oszkár barátunk a hagyományos szőlőfajták művelésével és a méltán híres borfajták újraélesztésével foglalkozik. Szolnokon, a Bajnok étteremben e finom borokat kóstolgattuk a finom vacsora és a borokról, a magyarságról szóló előadások közben. Kellemes este volt, köszönjük. Maurer Oszkár barátunk borturizmus keretében is népszerűsíti e nemes hagyományokat, honlapja: http://www.maurerbor.hu/index.html .     

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.      / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.trianon-emlekmu.hu